Blog

Çocuklara Matematiği Sevdirmek İçin Neler Yapılabilir

Çocuğumuza Matematiği Sevdirmek

Matematik dersini sevdirmek için her şeyde olduğu gibi öncelikle eğlenceli hale getirmek gerekir.

Anaokulunda matematiği sevdirmek

Anaokulunda Matematik Sevdirmek

Anaokulu yıllarında çocukların soyut düşünebilme yetenekleri yoktur , bu nedenle genellikle erken yaşlar da çocuklar sayı sayarken sadece ezberledikleri sayıları sayarlar . Ona parmak yardımıyla sayı saymayı öğretin . Çocuğunuzla sayı sayma alıştırmaları yapın .

Daha sonra onların matematik mantığını kavrayarak , sayı sayma işini anlamlı hale getirmeleri için somut şeyleri saymasını sağlayabilirsiniz . Bunun için öncelikli adım , aynı veya benzer şeyleri sınıflandırmayı öğrenmeleridir .

Çocuğun ortak özelliklere göre gruplandırma yapa bilmesini oyuncakları vasıtasıyla sağlayabilirsiniz . Örneğin , oyuncak sepetindeki oyuncak arabalar kaç tane ? Kamyonlar ve trenler gibi oyuncaklardan farklı bir grup oluşturun , bunlar kaç adet ? Daha sonra çocuğunuz oyuncak arabalarını renklerine , büyüklüklerine göre sınıflandırabilir . Bu onun için oyun gibidir . Sınıflandırırken nesneler arasındaki farklı ve ortak özellikleri görmeyi öğrenir . Çocuğunuzla sayıların ne işe yaradığı hakkında konuşabilirsiniz . Ona günlük hayattan örnekler verebilirsiniz . Mesela apartmandaki kapı numaralarını tanıtabilirsiniz .

Oyunlarla Matematiği Sevdirmek

Çocuklar matematik kavramlarını oynarken konuşarak , dramatize ederek ve resim yaparak öğrenirler . Bu sırada ölçüleri tanırlar . Mesela arkadaşının boyu ile kendi boyunu karşılaştırmayı öğrendiği zaman , ona uzun kısa , büyük küçük kavramlarını tanımış olursunuz . Ayrıca , çocuklar gün içinde bazı problemlerle başa çıkmak için , kendilerince çözümler üretirler . Mesela , çocuğunuz raftan resimli kitabını almak istiyor . Oraya ulaşması için sandalyeye mi yoksa masaya mı çıkmasının daha uygun olduğunu deneyerek öğrenecektir . Bu sırada büyük küçük kavramlarını tanıyacaktır.

Problem Çözme Becerisi

Siz de çocuğunuza günlük hayatta karşılaştığınız küçük problemlerin çözümünü sorabilirsiniz . Böylece ona matematiğin hayatın parçası olduğunu kavratabilirsiniz . Örneğin ; akşam yemeği için köfte yaptınız . Çocuğunuza, ailenin her bireyine kaçar köfte düşeceğini hesaplattırabilirsiniz . Daha büyük çocuklarınıza kek yaparken , büyük kalıp kullanacağınız zaman malzemeyi hangi oranda artırmanız gerektiğini sorabilir siniz . Yarısı kadar bir kalıp için üç yumurta kırıyorum . Bu kalıp için kaç yumurta kırmalıyım gibi sorularla orantı mantığını kavratabilirsiniz . Çocuklara farklı geometrik kavramları ve özelliklerini öğretmek için bloklar veya legolar ile şekiller yapabilirsiniz . Böylece çocuğunuz bir cismin üç boyutu nu inceleme fırsatı bulur . Bulmacalar alın ve çocuğunuza şekiller vasıtasıyla parçaların yerlerini bulmasını öğretin . Matematik siz çocuğunuza oyunlarla yardım ettiğiniz zaman anlam kazanacaktır .

Problem çözebilme yeteneği matematiksel düşün menin en temel özelliğidir . Bir problemi çözerken çocuklar farklı yollar kullanabilir ve farklı ama geçerli birçok sonuç elde edebilirler . Problem çözmek konu hakkında uzun ve detaylı düşünmeyi , mantık sal yorumlar yapmayı ve yeni şeyler keşfetmeyi gerektirir . Çocuğunuz problemlerin mantığını kavra yamıyorsa ona problemi daha basit parçalara ayırıp her birini ayrı ayrı kavratarak yardımcı olabilirsiniz . Problemi somut bir model üzerinde anlatarak kavratmak da etkili bir yol olabilir . Mantık kurallarını kavratmak için çocuğunuzun doğal merakını kullanın . Bütün çocuklar meraklı varlıklardır , onların bu merakını problem çözme yetenekleri için kullanabilirsiniz . Günlük hayatta karşılaş tığınız her hangi bir problemi çözerken çocuğunuz dan yardım alın . Mesela onu beraberinizde alış verişe götürün . ” Sekiz adet sandviç ekmeğinin olduğu paketin fiyatı şu , altı adet sandviç ekmeğinin olduğu paketin fiyatın bu . Sence hangisi daha ekonomik , ” gibi sorular sorun . Böylece onun hem konu hakkında düşünmesini sağlarsınız hem de kendine güven kazanmasına yardımcı olursunuz .

“Kendini beğenmekten daha büyük bir yalnızlık yoktur.”

Hz Ali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu