Öğrenci Koçluğu Nedir?
Öğrenci Koçluk Sistemi, eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliğidir. Koçluk öğrencinin kendini tanımasını, kendisinde geliştirebileceği alanlarla ilgili hedefler belirlemesini, öğrenme becerilerini kazanmasını, amaçlamaktadır.
- Eğitim koçluğu sürecinde öğrenci kendisini daha iyi tanır, sahip olduğu meziyetleri keşfeder ve hataları tecrübe olarak kabul edip, yeterliliklerini artırır.
- Eğitim koçluğu sistemi öğrencinin okul yaşamı aile yaşamı ve sosyal yaşamının olumlu yönde etkilenmesini hedefleyen, başından sonuna değin güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir.
- Koçluk sisteminin uygulandığı okullarda, ders başarısının yükseldiği, bireyin ailesiyle ve çevresiyle ilişkilerinin güçlendiği ve disiplin problemlerinin önemli oranda azaldığı gözlenmiştir.
- Eğitim koçluğu, bireyin arzu ettiği hedef ve performansa erişmek için koç ve öğrenci arasında çalışılan program dâhilinde akademik başarıda, eğitim hedeflerinin yerine getirilmesinde, öğrencinin bireysel özelliklerini ön plana çıkartır.
- Eğitim koçluğunun okul idaresini, öğretmenleri ve ebeveynleri kapsayan üç temel dayanağı bulunur.
- Eğitim Koçu, öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar Öğrenci ile iletişim halinde ders başarısını takip eder Gerekli durumlarda okul rehberlik servisine öğrenciyi yönlendirir.
Eğitim Koçluğu Süreci Nasıl İlerler?
- Eğitim koçu sorular yoluyla öğrencinin kendini tanımasına yardımcı olur.
- Öğrenci, koçluk sisteminde belirlenen hedefler doğrultusunda sorumluluk alır.
- Eğitim koçu süreç içinde öğrenciye geribildirim verir ve yakından takip eder.
- Eğitim koçu ve öğrenci süreç hakkında değerlendirme yaparak gerektiğinde hedeflerde düzenleme yaparlar.
“Öğrenci koçu neler yapar?” makalemiz ilginizi çekebilir.