Koçluk çalışması, kararlılık ve devamlılık gerektiren bir çalışmadır Bu bağlamda koçluk çalışması, yıl boyunca haftada bir gün 1 veya 2 saat ya da 10 günde bir gün 2 saat olarak sürdürülerek gerçekleşmektedir
Koçluk kavramı 2000 ’li yıllarda Türkiye’de popülerlik kazanmış bir alandır, özünde bireyin kendi farkındalığını sağlamasına destek olmayı barındırır Öğrenci koçluğu ya da eğitim koçluğu da bu anlamı ile öğrenim yaşantısı içerisinde, özellikle 12 yaşından büyük bireye eğitsel alanda destek sağlamaya yönelik bir hizmettir.
Öğrencilerin kendilerini tanımaları ve kişisel stratejilerini belirleyebilmeleri için profesyonel destek sağlayan koçluk hizmetidir.
Koçlardan Yanlış Beklentiler Nelerdir ?
- “Son sınavlara giriyoruz çocuğumun notlarını yükseltmek için ne yapabilirsiniz?”
- “Üniversite sınavına çok az kaldı ve bizimki yeterince çalışmadı Sizinle bir ay çalışsa istediği sonuca onu ulaştırabilir misiniz?”
- “Veli toplantılarına gitmeye vakit bulamıyorum, sizin koçluk hizmetinizde bu da var mı?”
- “Ders takibini, notlarını, zaman kullanımını izliyor musunuz?”
- “Hangi testleri yapıyorsunuz?”
- “Telefonla ya da ev ziyaretleri ile çocuğu takip ediyor musunuz?”
- “Ben kızımın öğretmen olmasını istiyorum, ama o gazeteci olmak istiyor. Kızımı ikna edebilir misiniz?”
……
Aileler bunlar gibi koçlukla pek ilgisi olmayan beklentilere giriyorlar. Ancak yanlış olan bir şey var Ya koçlar koçluğu anlatmak için yeterince çaba sarf etmiyorlar ya da koçluk eğitimi almamış kişiler hoşlarına gittikleri ve çekici olduğu için adlarının başına eğitim koçu, öğrenci koçu, sınav koçu gibi sıfatları ekleyip koçluk mesleğinin yanlış anlaşılmasına neden oluyorlar.